Premiärturen blev en kort och varm historia

En tanke slog mig när jag hade kommit 5 km…HELVETE VAD VARMT. Lika plågsamt som första dagen när jag cyklade Panama City-El Salvador för fem år sedan. Lika medveten är jag idag om att det tar några dagar att vänja sig, sen är det inga problem.

Men ändå.

Sjuuuuuukt varmt.

När jag innan avfärd idag skulle skruva på ett fäste på cykel insåg jag att en mutter i transporten hade skakat av. Fan. Reparation innan jag ens cyklat en meter. Helt uppgiven blev jag inte förstås, för om det är något jag gillar så är det en utmaning. Vid första drickpausen (efter bara 50 minuter) började jag leta efter byggmaterial som kunde lösa mina problem. Resultatet blev en pinne som täljdes till lite och spändes fast med buntband. Hur nöjd jag är med resultatet? Som en fiskmås med en pommes i näbben ungefär.

Den pausen gjorde för övrigt susen för mina ben. Helt plötsligt (nåja, jag vilade i 1,5h) kunde jag trycka på i tre timmar till. Det gäller alltså att stanna och dricka tre iskalla fruktshakes varje gång något känns under acceptabla nivåer. Minst tre. Imorgon testar jag att stanna en gång i timmen för att fylla på med något gott vid sidan av vägen, för det 30-gradiga vattnet i mina cykelflaskor lockar inte överdrivet mycket.

Bara 35 km till Guatemalas gräns innebär att äventyret i El Salvador nästan är klart. Jag skäms lite att jag varit här tre gånger och egentligen inte sett så mkt av landets sevärdheter. Nästa gång utforskar jag vulkaner mm. Nästa gång. Nästa gång.

Tältplats: hängmatta på playan i Metalio. Det var natt när jag kom fram, så kan inte påstå att jag vet ett smack om platsen jag sover på annat än att jag kommer somna och vakna till vågorna härliga ljud.

Dagens bästa: middagen (nationalrätten pupusa, en cola, en lemonad, två glassar, allt för 35kr).

Dagens sämsta: värmechocken som inte allt borde varit någon överraskning. Börjar man cykla kl 12 så är man inte vassast i stan.

Detaljerad rutt: https://www.strava.com/activities/2061204427/shareable_images/map_based?hl=en-US&v=1546827513